Parohia Măşcăteni, este situată între două comune importante, comuna Truşeşti şi comuna Albeşti din judeţul Botoşani şi are o istorie strâns legată de familia de boieri Donici.
Aşa cum găsim în documentele vechi, parohia Măşcăteni se compunea la începutul secolului XX din două sate cu două biserici. Astfel vorbim de satul Măşcăteni din comuna Măşcăteni cu biserica parohială având ca patron ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nicolae şi satul Coştiugeni cu biserica filie având ca ocrotitoare pe Sfânta Cuv. Parascheva.
În partea Nord-Vestică a satului Măşcăteni se înalţă o frumoasă biserică zidită din piatră solidă la anul 1842 ctitorie a vrednicei de pomenire Maria Donici soţia boierului Gheorghe Donici. Acest locaş de închinare stă mărturie „a felului de a fi a boierilor noştri din trecut”. Tot din arhive aflăm că această biserică a suportat mai multe reparaţii în decursul timpului şi că poseda în jur de 8 hectare de pământ date de Legea rurală din 1864. Dintre preoţii care s-au succedat la conducerea acestei binecuvântate parohi amintim pe Preotul N. Costinescu şi Preotul Alexandru Bulmeza. Tot din documentele istorice aflăm că în anul 1905 a fost hirotonit preot pe seama parohiei Măşcăteni Dimitrie Brânzei, fiind ajutat mai apoi în treburile administrative de domnii epitropi N. Ciubeică şi C. Al. Brahariu.
Din arhivă aflăm că în anul 1905 parohia Măşcăteni era compusă din 160 de familii cu 680 de suflete, satul Măşcăteni având doar 85 de locuitori, „români băştinaşi, plus câţiva ţigani, reminiscienţe ale robiei boiereşti, toţi oameni pacinici, buni creştini şi cetăţeni”.
După aceste informaţii nu mai avem nimic legat de perioada imediat următoare. În anul 2005 este hirotonit pe seama parohiei Măşcăteni PC Pr. Leonte Cezar-Constantin unde a rămas în funcţia de paroh până în 2013. Din 2013 până în prezent preot paroh este PC Pr. Baciu Alexandru.